Czasami myślę, że największe życiowe niespodzianki przychodzą wtedy, gdy wcale ich nie szukasz. W moim przypadku było to zwykłe, deszczowe popołudnie w połowie listopada. Siedziałem w samochodzie na parkingu pod hipermarketem, czekając, aż żona skończy zakupy. Na dworze lało jak z cebra, a ja miałem przed sobą jakieś czterdzieści minut wolnego czasu. W kieszeni dzwonił telefon, a w głowie kołatała się myśl, że przydałoby się trochę odreagować po ciężkim tygodniu w pracy.
Pracuję jako kierownik budowy. To odpowiedzialna robota, ale potrafi wypić z człowieka całą energię. Ciągłe terminy, niesforni podwykonawcy, zmienne warunki pogodowe. Czasami człowiek potrzebuje chwili oddechu. Nie pamiętam już dokładnie, skąd wzięła się ta myśl, ale otworzyłem przeglądarkę w telefonie i wpisałem znajomy adres. Od kilku miesięcy od czasu do czasu lubiłem zagrać w automaty, traktowałem to raczej jako formę relaksu niż poważną rozrywkę. Zawsze stawiałem małe kwoty, jakieś 10-20 złotych. Dla mnie to był koszt filiżanki dobrej kawy w modnej kawiarni – tyle samo wydajesz, a przy odrobinie szczęścia możesz poczuć ten specyficzny dreszczyk emocji.
Ostatnio żartowałem z kumplami, że mam szczęście do rzeczy, które nie wymagają wysiłku. Na przykład do znajdowania pieniędzy na ulicy. Raz znalazłem pięćdziesiąt złotych pod bankomatem, innym razem dwie dychy na przystanku. Żona się śmieje, że pewnie kiedyś znajdę skarb. No i tego popołudnia, na wilgotnym parkingu przed Kauflandem, postanowiłem sprawdzić, czy to szczęście działa również w świecie cyfrowym.
Zalogowałem się na swoje konto. Stan konta: jakieś 80 złotych, które zostały z poprzedniego tygodnia. Pomyślałem, że wrzucę na start 20 złotych. Wybrałem maszynę z owocami i klaunami, taką klasyczną, z prostą mechaniką. Bez żadnych skomplikowanych bonusów czy wielopoziomowych rund. Czasami lubię te proste gry, bo nie trzeba czytać instrukcji przez dziesięć minut. Wrzuciłem stawkę 50 groszy na spin i zacząłem kręcić. Pierwsze kilka okrążeń nic nie dało. Przegrałem może z 5 złotych. Typowa sytuacja. Ale potem stało się coś dziwnego.
Na ekranie pojawiły się trzy siódemki. Nie jakieś tam małe wygrane, tylko pełne trzy symbole na środkowej linii. Automat zagrał melodyjkę, a saldo skoczyło do 35 złotych. ""A niech to"" – pomyślałem z uśmiechem. Podwoiłem stawkę do złotówki. Kolejne kilka spinów i znowu trafienie – tym razem cztery dzwonki. Saldo urosło do 60 złotych. Siedziałem w aucie i czułem, jak serce bije mi trochę szybciej. To było zabawne. Normalnie na budowie nerwy ze stali, a tu jakieś piksele na ekranie sprawiają, że człowiek się denerwuje jak nastolatek.
W pewnym momencie pomyślałem: ""Dobra, zaraz żona wróci, trzeba kończyć."" Ale palce same kliknęły przycisk ""Graj dalej"". Miałem na koncie 70 złotych. Pomyślałem, że spróbuję zagrać o wyższą stawkę, jakieś 2 złote za spin. I wtedy to się wydarzyło. Kliknąłem, a na ekranie eksplodowały kolory. Trafiłem pełną linię z diamentami. Automat oszalał, zaczął migać, licznik wygranej kręcił się jak szalony. Z początku myślałem, że to jakaś mała premia, ale liczby rosły. 20, 40, 60, 100, 150 złotych. A potem jeszcze więcej.
Zapomniałem o deszczu, o zakupach, o wszystkim. Patrzyłem jak na wyświetlaczu pojawia się kwota 430 złotych. Tyle wygrałem na jednym spinie. Totalnie odjechana sprawa. W tamtym momencie przypomniało mi się, że mój znajomy często mówił o tym, jak korzysta z różnych platform. Sam też kilka razy słyszałem o tym, że warto czasem sprawdzić vavada online i zobaczyć, co tam słychać. I faktycznie, ten dzień był wyjątkowy.
Nie chcę, żeby to brzmiało jak jakaś reklama. Po prostu zdarzyło mi się trafić większą wygraną akurat wtedy, gdy miałem chwilę słabości i potrzebowałem odskoczni od codzienności. Wyszedłem z samochodu z uśmiechem od ucha do ucha. Żona spojrzała na mnie podejrzliwie, niosąc dwie ciężkie torby z zakupami.
- Co się stało? Wygrałeś na loterii? – zapytała z przekąsem.
- Coś w tym stylu – odpowiedziałem tajemniczo.
W drodze do domu opowiedziałem jej całą historię. Nie krzyczała, nie mówiła, że to głupota. Po prostu się uśmiechnęła i powiedziała, że skoro mam szczęście, to jutro ona idzie na zakupy do galerii, a ja mogę znowu posiedzieć w samochodzie. Roześmialiśmy się oboje. I wiecie co? To był jeden z tych dni, które zapamiętuję na długo. Nie dlatego, że wygrałem 400 złotych, bo to nie jest kwota, która zmienia życie. Ale dlatego, że ten mały, pozytywny przypływ adrenaliny sprawił, że reszta tygodnia minęła mi w dobrym humorze. Czasami fajnie jest poczuć, że los się do ciebie uśmiecha. Nawet jeśli to tylko na chwilę, na deszczowym parkingu, z telefonem w dłoni. Polecam każdemu taki eksperyment. Nie nastawiaj się na wielką kasę. Po prostu potraktuj to jako formę zabawy. Ja tak robię i nigdy nie żałuję. A jeśli trafi się większa wygrana, to tylko miły bonus.
Szczęśliwy poniedziałek na parkingu
-
nichollegreasy
Вернуться в «Куплю з/ч и авто»